Świat za 10 lat...
2 lipca 2014, 08:42Wykonane przez firmę Thomson Reuters studium „The World in 2025: 10 Predictions of Innovation” pomaga zorientować się, jak może wyglądać świat za 10 lat. Analitycy po zapoznaniu się z doniesieniami prasowymi, artykułami naukowymi oraz badaniami wykonywanymi na uczelniach wyższych i w firmach prywatnych, wybrali 10 najważniejszych innowacji, których możemy spodziewać się w najbliższej dekadzie.
Przesłali setki terabitów w sekundę
27 października 2014, 13:39Eksperci z holenderskiego Uniwersytetu Technologicznego w Eindhoven (TU/e) oraz Uniwersytetu Centralnej Florydy (CREOL) poinformowali o udanym transferze danych z prędkością 255 Tb/s. To około 20-krotnie większa prędkość niż w najszybszych stosowanych obecnie sieciach komunikacyjnych.
Odkryto 1500 nowych gatunków
12 marca 2015, 09:31W ciągu ubiegłego roku w oceanach zidentyfikowano 1500 nowych gatunków, w tym gigantyczną meduzę i australijską sousę, walenia z rodziny delfinowatych. Obecnie specjaliści znają 228 450 organizmów żyjących w morzach i oceanach całego świata.
Palacze bardziej narażeni na utratę zębów
15 września 2015, 10:36U osób, które regularnie palą, ryzyko utraty zębów jest podwyższone.
Europa narażona na epidemie dengi
7 kwietnia 2016, 09:28Ocieplający się klimat powoduje, że Europa jest coraz bardziej narażona na rozprzestrzeniania się chorób roznoszonych przez komary, szczególnie na dengę. Do takich wniosków doszli naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Umea.
Wzrost nacji w 1914 i 2014 r.
28 lipca 2016, 13:21Holendrzy i Łotyszki są najwyżsi na świecie; ich średni wzrost wynosi, odpowiednio, 182,5 i 170 cm. Śledząc zmiany zachodzące między 1914 a 2014 r., zespół, którego pracami kierowali naukowcy z Imperial College London, wykorzystywał dane dotyczące dorosłych obu płci z większości krajów świata.
Uniwersytet Oksfordzki na platformie edX
17 listopada 2016, 13:21Od kilku lat wiele prestiżowych uniwersytetów udostępnia bezpłatne wykłady za pomocą takich platform jak edX, Coursera czy FutureLearn. Można tam skorzystać z kursów prowadzonych m.in. przez MIT, Uniwersytet Harvarda czy Uniwersytet w Cambridge. Dotychczas jednak brakowało oferty jednej z najważniejszych instytucji akademickich na świecie - Uniwersytetu Oksfordzkiego
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Zanieczyszczenia powietrza zmniejszają produkcję energii ze Słońca
28 czerwca 2017, 14:25Zanieczyszczenie powietrza poważnie ogranicza możliwości produkcji energii z ogniw słonecznych. Z przeprowadzonych właśnie badań wynika, że gromadzące się na ogniwach zanieczyszczenia zmniejszają produkcję energii słonecznej nawet o 25%
Implant uwalnia lek na jaskrę bezpośrednio w gałce ocznej
23 listopada 2017, 14:37Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco powstał implant, który uwalnia w gałce ocznej lek na jaskrę.